Borkínáló

Tokaji Aszú
1971

54 000 Ft

6 puttonyos

 

Leírás

6 puttonyosTokaji Aszú – 1971

6 puttonyos tokaji aszú – 1971 – Monyók Pincészet – Tokaji Borvidék

További borok Tokajból

Monyók Pincészet:

A régi Tokaj hegyaljai hagyományokon alapulva alakult meg 1972-ben.
A családi birtok jelenleg 10 hektár szőlőterülettel rendelkezik – melyet szeretnénk egy 25-30 hektárig felfejleszteni lehetőleg a mádi határban – a régi írások szerint is I osztályú dűlőkben (például: Nyulászó, Betsek, Királyhegy, Danczka- dűlő)

A szőlőültetvényeinkre jellemző:

– A déli fekvés
– Dőlésszög 15-30 fok
– A kis sortáv, az alacsony fürtzóna, és a kevés fürtszám.
– A metszési módszereket mindig a fajtának és az általunk elképzelt minőségi és mennyiségi elvárásokhoz társítjuk.

Az aszúról:

A tokaji aszú vagy röviden aszú a Tokaji borvidéken előállított aszúbor, vagyis aszúsodott szőlő felhasználásával készített desszertbor, borkülönlegesség. A tokaji borok közül a leghíresebb. Egy puttony (28-30 liter) aszúszemből mindössze 1-1,5 liter tokaji esszencia lesz. Évszázados technológia alkalmazásával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése és az ezt követő különleges borkészítési eljárás. Még az aszúnál is különlegesebb a Tokaji Esszencia (más néven Nektár, vagy natúresszencia), mely egy igen sűrű, az aszúszemek tárolása közben a saját súlyuk alatt kifolyó és felfogott nedűt jelent. Ez a bornak is nehezen nevezhető, rendkívül édes és sűrű, szirup-szerű folyadék csak nagyon alacsony alkoholtartalommal bír (4% alatt de gyakran csak 1,5-2%) és ritkaságánál fogva rendkívül drága.Egyes éttermekben kristálykanálban kínálják fogyasztásra. 6 puttonyos tokaji aszú a Borkinálótól.

Aszúsodás

Az aszúsodást, más néven a nemesrothadást, a Botrytis cinerea penészgomba idézi elő az egyéb tényezők (klíma, szőlőfajták stb.) kedvező együttállása esetén (ami itt évről évre bekövetkezik). Megfelelő időjárás (Száraz és napos) esetén 19-20 Klost0 (Klosterneuburger Mostwaage(wd)) cukorszint felett a bogyók, már az ép bőrszöveten át is megfertőződnek és megindul az aszúbogyók képződése. Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret (szemenként, kézzel kicsipegetik az aszúsodott szemeket a fürtből).

Régen faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban elegyítették 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-1,5 napig áztatták (hogy kioldódjon az aszúszem cukor-, sav- és íztartalma), majd az úgynevezett aszútésztát kipréselték, és a mustot hordókba töltötték, hogy kierjedjen. A 136,6 liter egy gönci hordó űrtartalma.Az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony aszút áztattak egy gönci hordó borban (3,4,5,6 puttonyos). A bortörvény előtt az aszúborokat minimum annyi évig kellett érlelni, ahány puttonyos volt, így azok 3-6 év késéssel kerültek forgalomba. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 18 hónapig fahordóban. (6 puttonyos tokaji aszú a Borkinálótól.)

Manapság nem puttonnyal és gönci hordóval mérik, de az eljárás ugyanaz. Az aszút a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik. A pincék falát vastagon borító (a vidékre egyedülálló módon jellemző, csak itt és a Rajna menti pincékben található) nemes pincepenész, a Cladosporium cellare biztosítja éréskor az aszú különleges minőségét. 8-10 éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád,Erdőbénye, Bodrogkeresztúr, Sárospatak és Tállya községek környékén készítik.

(wikipédia)

További információk

Évjárat

1971

Kiszerelés

0,5 l

Érdekelhetnek még…